top of page

Despre Noi

Actualizată în: 26 iun. 2023



 

Comuna Bulzești este o așezare colinara situata in partea de nord a județului Dolj. Se învecinează la N cu jud. Vâlcea si la SE cu jud. Olt.

Mărginita de păduri superbe si străbătuta de pârâul Horezu, comuna se întinde pe o lungime de 25 de km si cuprinde zece sate cu denumiri pitorești: Gura-Racului, Bulzești, Seculești, Prejoi, Săliștea, Înfrățirea, Frățila, Poienile, Stoicești, Piscu-Lung.

Satele sunt așezate liniare o parte si de alta a drumului județean 643 D, reședința comunei fiind la Bulzești, sat cunoscut de altfel ca fiind locul unde s-a născut si a copilărit marele scriitor, poet si dramaturg Marin Sorescu, al cărui nume îi poarta in semn de omagiu scoală de aici.


Satele comunei sunt populate de 1967 de locuitori, care trăiesc in 1255 de gospodarii îngrijite si care muncesc terenul agricol din împrejurimi in suprafața de 4480 ha, împărțit in categorii de folosința după cum urmează:

  • 2866 ha – teren arabil,

  • 1426 ha – pășune,

  • 159 ha – fânețe,

  • 34 ha – vii


In jurul satelor se întind pe o suprafața de 1552 ha păduri de stejar si cer, păduri ce dau un farmec aparte peisajului. Fiind zona colinara terenurile sunt in majoritate situate in panta, acest lucru făcând dificila efectuarea lucrărilor agricole, mai ales ca in zona nu exista sistem de irigații. In ciuda acestui fapt locuitorii comunei, obișnuiți cu greutățile, se străduiesc in fiecare an sa-si asigure cerealele pentru hrana familiei si furajele necesare creșterii animalelor din gospodărie. Pe lângă fiecare gospodărie sunt grădini de legume si zarzavaturi, iar drumul ce străbate comuna este străjuit de o parte si de alta de pomi fructiferi ce, in afara de4 fructele gustoase si parfumate pe care le oferă creează un peisaj pitoresc plin de parfum si culoare.

Preocuparea edililor pentru bunul mers al vieții locuitorilor comunei este evidenta, astfel ca din punct de vedere al dotărilor sociale comuna Bulzești dispune de: doua dispensare umane, unul in Bulzești si unul in Frățilă, de un cabinet stomatologic, de un oficiu poștal, de o agenție poștala, toate utilate modern.

De o atenție deosebita se bucura si instituțiile de învățământ ale căror localuri au fost modernizate si dotate cu aparatura performanta, pe raza comunei aflând-se 4 astfel de instituții, respectiv 2 scoli cu cls. I-VIII si 2 scoli cu clasele I-VI. Toate cele 4 scoli au si grădinițe, iar transportul elevilor se spre scoli se face cu microbuzul scolii.

Toate satele comunei au lumina electrica si un număr tot mai mare de locuitori sunt conectați la televiziunea prin cablu, o parte din aceștia fiind conectați si la internet.

Drumurile ce străbat comuna sunt asfaltate sau pietruite in marea lor majoritate, iar deplasarea locuitorilor in afara comunei se face cu microbuzele unei firme particulare aparținând unei familii din comuna.


Locuitorii comunei Bulzești sunt in marea lor majoritate creștini-ortodocși si sunt foarte credincioși, lucru ce se poate vedea si din felul in care arata cele cinci biserici ale comunei care sunt adevărate opere de arta.

Nu putem uita in scurta prezentare a comunei noastre si faptul ca sediul primăriei se afla într-o clădire noua, moderna, dotata cu aparatura moderna (calculatoare, copiatoare, fax), o clădire spațioasa, luminoasa și primitoare.


52 afișări

Kommentarer


bottom of page